Geplaatst op Geef een reactie

Sensorisch spel

Wat is sensorisch spel?

Baby’s, peuters, kleuters en kinderen ontdekken de wereld met behulp van hun zintuigen. Van zodra ze geboren worden, herkennen ze de geur van mama, de vertrouwde stem van papa, het geluid van mama’s hartslag en ademhaling, … Al snel daarna kunnen ze kijken en leren ze mensen en voorwerpen herkennen. Wild om zich heen slaan wordt al gauw gecontroleerd grabbelen en grijpen zodat ze de dingen ook kunnen gaan voelen – en snel daarna proeven. Baby’s en peuters ontdekken de wereld het liefste van al met hun mond! De zintuigen staan duidelijk centraal in de groei en ontwikkeling van kinderen. Omdat kinderen leren door spel, is zintuiglijk spel dan ook de ideale start!

Sensorisch spel start vanuit een spelomgeving die de zintuigen van kinderen prikkelt en uitnodigt om te ontdekken. Dit gaat vaak hand in hand met open-end play, dit betekent dat kinderen vooral zelf invulling geven aan hoe er met de voorwerpen gespeeld. Een simpele stok is bijvoorbeeld een paard, een zwaard, een toverstaf, een wandelstok, een brug, …

Bij het samenstellen van de sensorische speldozen probeer ik hier steeds aandacht voor te hebben. Ik ga op zoek naar materialen die de zintuigen van kinderen aanspreken en die hen de vrijheid geven om er zelf creatief mee aan de slag te gaan. Zo kan je de meeste materialen in een speldoos ook hergebruiken voor speelstations met een ander thema.

Heerlijk geurend zoutdeeg in de Franse doos

Waarom sensorisch spel?

Sensorische spelletjes zijn niet alleen ontzettend leuk, er zijn nog een heleboel andere voordelen die ik graag even kort opsom!

  • Wanneer de zintuigen worden aangesproken tijdens spelervaringen worden er belangrijke, nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen. Die zullen later helpen bij het oplossen van complexe denkproblemen.
  • Sensorisch spel bevordert de ontwikkeling van zowel grove als fijne motoriek.
  • Er worden steeds heel veel nieuwe materialen en voorwerpen aangeboden en kinderen gaan hiermee vaak creatief aan de slag met een soort van fantasie- en rollenspel. Dat is goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden, empathisch vermogen en de taalontwikkeling.
  • Kinderen leren probleemoplossend denken.
  • Sensorisch spel is uitstekend voor de ontwikkeling en het verbeteren van het geheugen.
  • Kinderen leren zintuiglijke ervaringen herkennen en benoemen.
  • Sensorische activiteiten zijn vaak rustgevend en kunnen drukke, stressgevoelige kindjes helpen bij het tot rust komen en het verwerken van prikkels.
Alles rood en roze in de liefdesdoos

Hoe bied ik sensorische spel aan?

Een sensorische spelactiviteit kan heel simpel aangeboden worden, je kleintje is vooral geïnteresseerd in de voorwerpen en situaties waar volwassenen mee bezig zijn. Je peuter vindt het vast geweldig om aan de slag te gaan met enkele kookpotten, een grote lepel, wat water en een (bijna) leeg potje kruiden. Voor de allerkleinsten hou je er rekening mee dat ze elk voorwerp ook wel willen gaan proeven, biedt daarom grotere en veilige voorwerpen aan. Bij voorkeur geef je proefveilige materialen, zoals fijngemalen ontbijtgranen, (gebakken) bloem met cacaopoeder en een beetje water, … Stoppen je kindjes niet meer alles in hun mond dan kan je helemaal losgaan en erop los experimenteren! Ik denk dan bijvoorbeeld aan waterparels, bonen, speelzand, …

Of je kiest voor een kant en klare speldoos van Raising Sprouts! Elke doos wordt met zorg en liefde samengesteld, een complete ervaring in een praktische bewaardoos. We hebben verschillende mogelijkheden in de webshop, bijvoorbeeld de verjaardagsdoos of de homemade playdough piratenset! We werken ook heel graag samen om een unieke ontdekkingsdoos op maat te maken. Stuur ons een berichtje en we gaan met jou aan de slag!

Opgelet! Een sensorische speldoos, door ons of jezelf samengesteld, is geen babyspeelgoed. Je biedt deze dozen aan steeds onder nauw toezicht. Nog leuker is om lekker mee te gaan spelen en ontdekken!

Sensorisch spel is leuk voor groot en klein! Zowel grote zus van 6 als kleine broer van net 1 genieten van de verjaardagsdoos.
Geef een reactie