Geplaatst op Geef een reactie

Museum Nationale Bank van België

Heeft jouw kind ook een spaarpot vol roestkleurige centjes? Mijn oudste dochter heeft er niet één maar TWEE die helemaal propvol zitten! Na een mislukte poging om die kopermuntjes binnen te brengen bij de bank, kreeg ik plots een geniaal idee! Een bezoekje aan de Nationale Bank van België en hun museum, ideaal voor een nuttig én leerrijk dagje Brussel.

De NBB is gelegen in het hartje van Brussel op een boogscheut van het Centraal Station. Mijn lieve echtgenoot was chauffeur van dienst en vond ons een parkeerplaats op een kwartiertje stappen. De betalende parking was vrij prijzig (€12 voor een 4-tal uren) maar niet buitensporig gezien de locatie. Het plan was om eerst de spaarcentjes om te wisselen en daarna het museum te bezoeken. Helaas regende het nogal hard en stond er een erg lange wachtrij buiten de loketten van de Nationale Bank. Dan maar eerst naar het museum! Hoe druk het was aan de loketten van de NBB, zo rustig was het in het museum. Gedurende ons hele bezoek waren we de enige gasten in het museum!

Samen leren we bij over goederengeld, beverpelsen en gedroogde paradijsvogels.

Voor de allereerste keer ooit moesten we door een veiligheidscheck om een museum te bezoeken. Metaaldetector enal! Een hele belevenis met twee kindjes! Gelukkig mochten we binnen en werden we meteen warm onthaald door een medewerkster. Voor Fien was er een speurtocht met opdrachten die de cijfercombinatie van een geheimzinnige kluis kon openen. Voor de volwassenen zijn er hypermoderne audiogidsen beschikbaar. Neem er zeker eentje mee want je kan er ook interactieve spelletjes mee spelen tijdens je bezoek. Had ik al verteld dat het museum helemaal GRATIS is? Toegang, audiogidsen, speurtocht, allemaal gratis!

Ook Thomas van 1 vond het leuk om deze doosjes em hun inhoud te bestuderen.

We laten onze jassen achter in de vestiaire en beginnen onze reis op de eerste verdieping. Een reis door de tijd, van de eerste munten die meer dan 2500 jaar oud zijn tot de nieuwste eurobiljetten. Overal staan leuke trapjes die de kindjes zelf kunnen verplaatsen en gebruiken. Zo kunnen ze elk glinsterend muntje uitvoerig bestuderen. Heel leuk vond ik de visuele voorstelling van de waarde van de munteneenheden én het loon en waarde van goederen uit die tijd. Een soldaat uit het Romeinse leger verdiende 9 triens per jaar – net zoveel als een nieuw zwaard kostte!Het laatste stukje tentoonstelling op de bovenverdieping gaat over goederengeld. Enkele mooie stukken zoals een gedroogde paradijsvogel kan je hier bekijken. Ook een superleuke, hands on opdracht voor de kinderen hier. Thomas was alleszins fan!

Aandachtig kijken en luisteren naar een filmpje over de Eurozone.

Terug op het gelijkvloers leren we meer over de rol van de Nationale Bank. Ingewikkelde en zware materie over inflatie, deflatie, liquiditeit, risicoanalyse en rente worden toch een beetje luchtig gemaakt door de verschillende filmpjes en spelletjes die je kan spelen. Extra interessant want de set-up over hoe je echte eurobiljetten kan herkennen. Met vergrootglazen, verschillende vormen van belichting en enkele voelproefjes weten we nu wat er zo speciaal is aan dat briefjesgeld (en dat het niet zo makkelijk is om na te maken!)

Samen met papa luisteren en goed opletten! Na het filmpje volgt er een quiz, spannend!

Na twee uur wandelen, kijken, zoeken en spelen heeft Fien de code van de kluis gekraakt! Terug aan het onthaal mag ze het cijferslot openen en de schat ontvangen! Een supercool flexibel potlood en haar favoriete muntje (eentje van chocolade). Ook mama en papa werden getrakteerd. Als houder van een Museumpas krijg je niet één maar twee boeken cadeau bij een bezoek aan het museum (Adieu Frank + Een diepe indruk). Er liggen ook nog andere boeken aan de balie die je gratis mag meenemen (waaronder een pareltje over de geschiedenis van Braziliaans goederengeld).

Iedereen vond het leuk om dit oude bankgebouw te ontdekken.

Na ons museumbezoek en de lunch (heerlijke noedels op een terrasje, joepi!) was het tijd om terug aan te schuiven aan de loketten van de NBB. Helaas stond er intussen een nog langere rij. Na een kwartier hebben we het opgegeven. Blijkbaar was het uitzonderlijk druk na het verlengde weekend. We beloofden Fien om terug te keren binnen een paar weken met een bezoekje aan het stripmuseum (dat vlakbij is)!

De chocolademunt en het potlood werden gevonden in de geheimzinnige kluis. Het resultaat van 2 uur speuren en activiteiten.

Kort samengevat, het museum van de Nationale Bank van België is een absolute parel. Onverwacht kindvriendelijk, informatief en boeiend voor elke leeftijd en helemaal gratis. Vlot te bereiken en heel wat mooie architectuur en bezienswaardigheden in de directe omgeving om er een volwaardig dag uit van te maken. Over het inwisselen van de munten zijn we iets minder enthousiast maar we proberen het gauw nog eens! Wordt vervolgd…

We kregen drie volwaardige non-fictie boeken mee naar huis.
Geef een reactie