Geplaatst op Geef een reactie

Zijn wasbare luiers echt goedkoper dan wegwerp?

Binnenkort wordt ons afval opgehaald in containers en betalen we voor de ophaling en per kilogram. Een goede zaak voor ons! Het zette mij even aan het rekenen…

De aankoopprijs van een volledig pakket wasbare luiers, bijvoorbeeld pocketluiers komt op ongeveer €350 (24 pockets, 24 bamboe inleggers, 24 katoenen boosters en 2 waszakken). Ga je de gebruiksvriendelijke maar duurdere AIO luiers gebruiken dan ben je zo’n €460 lichter. Ga je voor de goedkopere strikluiers dan geef je gemiddeld €200 uit.

Gebruik je wegwerpluiers dan heb je er ongeveer 6 nodig per dag. Ik gebruik in dit voorbeeld de populaire (en goedkope!) luiers van het Kruidvat. Die kosten gemiddeld 17 cent per stuk. Na 2.5 jaar in de luiers komt dat op een totaal van ongeveer €930.

De gemiddelde prijs voor een luierwas is €0.84, dat doen we ongeveer 3 keer per week en kost ons dus zo’n €10/maand. We gebruiken Formil wasmiddel (aan zo’n €0,10/wasbeurt) dus een totaal €11,20/maand of na 2.5 jaar €336. We hangen de luierwas steeds te drogen aan het droogrek en gebruiken dus geen droogkast.

Als ik dan even reken hoeveel het zou kosten om wegwerpluiers weg te gooien, dan kom ik aan 6 luiers per dag, voor een gemiddeld gewicht van 1,5kg/dag. Dat kost dus €11,80 met de ophaalkost erbij, na twee jaar en half een totaalbedrag van €354.

Ik reken alles even uit en zet het naast elkaar. De totale kostprijs van wegwerpluiers is €1284. Voor wasbare luiers is dat gemiddeld €686 – dames en heren dat is zowaar DE HELFT! Zelfs als.je kiest voor de duurste all in one luier ben je nog minder dan €800 kwijt en bespaar je minstens €400. Het financiële voordeel loopt ook aanzienlijk op als je de luiers voor meer dan één kindje gebruikt. Je kan ook een deel van de aankoopprijs recupereren door de luiers later tweedehands te verkopen. Daarnaast geven heel wat gemeentes in Vlaanderen een premie voor de aankoop van wasbare luiers waardoor je tot de helft van het aankoopbedrag terugkrijgt.

Conclusie? Herbruikbare luiers zijn een financieel verstandige zet. Dat is echt overduidelijk! En dan hebben we het nog niet gehad over de andere voordelen van wasbare luiers! Maar dat is voor een volgende post 😉

Geef een reactie