Geplaatst op Geef een reactie

Het feest der zintuigen

Carnaval in de sensorische speeltafel

Carnaval, het kleurrijke feest dat jaarlijks voor een explosie van vreugde en creativiteit zorgt. De straten komen tot leven met feestgangers gehuld in de meest fantastische kostuums, terwijl de lucht gevuld is met muziek, gelach en het gejuich van festiviteiten. Maar te midden van dit feestgedruis is het ook een tijd van intense zintuiglijke ervaringen, waarbij de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. Voor kinderen, die vaak gevoeliger zijn voor prikkels, kan dit overweldigend zijn.Dat brengt ons bij het belang van sensorisch spel, een waardevolle activiteit die de zintuigen prikkelt en de ontwikkeling van kinderen bevordert. In dit artikel gaan we dieper in op het verrijkende karakter van sensorisch spel en bieden we inspiratie voor sensorische speluitnodigingen in het betoverende thema van carnaval. Ontdek hoe je kinderen een veilige en boeiende sensorische ervaring kunt bieden te midden van het feestgedruis van carnaval.

Regenboog kikkererwten

Voor een betoverende sensorische ervaring met een kleurrijk tintje, zijn gekleurde kikkererwten de perfecte keuze. Gekleurd in de zes stralende kleuren van de regenboog met voedingsmiddelenkleurstof, zijn deze kikkererwten niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook volkomen veilig om te ontdekken dankzij hun “tastesafe” eigenschap, wees wel steeds voorzichtig met kleine kindjes, door de vorm van de kikkererwten vormen ze nog steeds een potentieel verstikkingsgevaar. Het plezier begint zodra ze vallen, met een vrolijk geluid dat kinderen ongetwijfeld zal betoveren. Maar de magie stopt daar niet. Deze veelzijdige kikkererwten nodigen uit tot tal van activiteiten, van het sorteren op kleur tot het aanzetten tot fantasierijke rollenspellen.Om het feest compleet te maken, voegde ik regenboog cupcake vormpjes toe aan de sensorische speelbak. Dit niet alleen voor een kleurrijke aanvulling, maar ook om sorteeractiviteiten te stimuleren. Voor veel kinderen is het sorteren van kleuren een intens ontprikelende activiteit, en de regenboog cupcake vormpjes maken dit niet alleen leuk maar ook educatief. Daarnaast prikkelt de aanwezigheid van een grijptang van Tickit de verfijnde motoriek en schaargreep, terwijl de feestbeesten Toob van Safari een fantasierijke dimensie toevoegen aan het spel, waardoor kinderen zich kunnen laten inspireren tot allerlei leuke avonturen in hun eigen kleine carnavalswereld.

Gekleurde pasta

Een andere betoverende sensorische speelbak wacht op ontdekkingsreizigers, gevuld met gekleurde Griekse pasta en sprankelende krulpasta die doet denken aan vrolijke slingerconfetti. Deze pasta’s, iets groter dan rijstkorrels en met een unieke textuur, bieden een boeiende sensorische ervaring voor kleine handjes. De regenboogpasta is niet alleen een visueel feest, maar ook een speelse uitnodiging tot sorteren op kleur en het creëren van kleurrijke kunstwerkjes.Om de sensorische ervaring te verrijken, voegde ik een grijptang en een pincet van Tickit toe, waarmee kinderen hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie kunnen verfijnen. Kleurrijke houten schijven en ringen, samen met de feestelijke Party Animals van Safari, maken rollenspel een onweerstaanbare optie in deze kleurrijke wereld van verbeelding. Als kers op de taart heb ik mini Bilibo’s rond de speelbak geplaatst – deze levendige, stapelbare kommetjes nodigen uit tot diverse speelactiviteiten, waaronder sorteren en creatief rollenspel. De mogelijkheden zijn eindeloos in deze sensorische carnavalswereld.

Meer speelideetjes

  • Confetti, de ultieme feestklassieker, wordt een speelse uitnodiging voor avontuurlijke handen. Wees wel gewaarschuwd, want het vrolijke spoor van confetti kan maanden later nog opduiken in de meest onverwachte hoekjes van het huis.
  • Een andere feestelijke keuze is het gebruik van serpentines, die eerst dienen om feestelijk uit te blazen en vervolgens om mee te spelen in de sensorische speeltafel. Het kronkelende plezier van serpentines voegt een extra dimensie toe aan de zintuiglijke ervaring.
  • Voor de knutselliefhebbers onder ons is zelfgemaakte confetti een schitterend idee. Gebruik bijvoorbeeld een pons om figuurtjes uit papier te drukken of ga voor natuurlijke materialen zoals blaadjes. Zo creëer je unieke confetti die de creativiteit stimuleert en een kleurrijk spoor achterlaat in de speelruimte.
  • En laten we de tijdloze charme van gekleurde rijst niet vergeten. Of je nu kiest voor regenboogkleurtjes of gewoon diegene die je het vrolijkst vindt, gekleurde rijst biedt een veelzijdige basis voor sensorisch spel in het carnavalsthema. Laat de kleuren de fantasie prikkelen en beleef samen met de kinderen een onvergetelijk feest van zintuiglijk plezier.

Tenslotte

In de feestelijke sfeer van carnaval en de betoverende wereld van sensorisch spel, hebben we een reis gemaakt door kleurrijke speelbakken en uitnodigingen voor de zintuigen. Carnaval mag dan wel een tijd van uitgelaten festiviteiten zijn, maar het is ook een gelegenheid om bewust te genieten van sensorisch spel, waarbij we de ontwikkeling van kinderen stimuleren op een boeiende en speelse manier. Of je nu kiest voor de vrolijke geluiden van gekleurde kikkererwten, de textuur van Griekse pasta en krulpasta, of de feestelijke chaos van confetti en serpentines, elke sensorische speluitnodiging draagt bij aan de magie van het carnavalsfeest. Het is niet alleen een tijd van uitbundigheid, maar ook een kans om te ontdekken, te leren en te genieten van de eindeloze mogelijkheden die sensorisch spel biedt. Dus duik in de kleuren, voel de texturen en laat de verbeelding de vrije loop gaan. Laten we samen een wereld creëren waarin leren en spelen hand in hand gaan, waar elk moment een feest van ontdekking is. Veel speelplezier en een kleurrijk carnaval toegewenst!

Geef een reactie