Geplaatst op Geef een reactie

Immersief Leren: Het Leesplezier van kinderen verrijken met sensorisch spel

Lezen is een magische reis die deuren opent naar nieuwe werelden, de verbeelding stimuleert en een levenslange liefde voor leren bevordert. Maar wat als we deze reis een stap verder konden brengen door de zintuigen van kinderen te prikkelen en de leeservaring nog rijker te maken? Maak kennis met sensorisch spel, een dynamische aanpak die het plezier van lezen combineert met hands-on ontdekking. In deze blogpost zullen we de prachtige wereld van sensorisch spel op basis van kinderboeken verkennen en ontdekken hoe het de passie van jouw kind voor lezen kan aanwakkeren.

Waarom sensorisch spel belangrijk is

Sensorisch spel draait niet alleen om het creëren van leuke activiteiten voor kinderen; het is een krachtig educatief hulpmiddel dat hun vijf zintuigen – zicht, geluid, aanraking, smaak en geur – stimuleert. Wanneer kinderen hun zintuigen gebruiken tijdens het lezen, leggen ze diepere verbindingen met het verhaal, de personages en de thema’s, waardoor de ervaring betekenisvoller en gedenkwaardiger wordt. Hier is waarom sensorisch spel belangrijk is:

  1. Multi-zintuiglijke betrokkenheid: Sensorisch spel brengt boeken tot leven door kinderen de mogelijkheid te geven om de elementen van het verhaal aan te raken, te horen en te zien. Deze betrokkenheid verbetert begrip en retentie van informatie.
  2. Emotionele connectie: Sensorisch spel helpt kinderen emotioneel te verbinden met de personages en gebeurtenissen in het boek, wat empathie en emotionele intelligentie bevordert.
  3. Stimuleert creativiteit: Het aanmoedigen van kinderen om hun verbeeldingskracht te gebruiken tijdens sensorisch spel bevordert creativiteit en kritisch denken.

Het creëren van sensorische spelervaringen

Ik help jullie graag op weg met enkele creatieve manieren om sensorisch spel te integreren in de leeservaring van jouw kind:

1. Textuurverkenning: Kies een boek met rijke beschrijvende taal en maak een sensorisch speelbak met materialen die overeenkomen met de textuur van het verhaal. Als je bijvoorbeeld een boek leest over een zanderig strand, gebruik dan kinetisch zand of echt strandzand voor tastbare verkenning.

2. Geurende verhalen: Verbeter de olfactorische ervaring door geuren te introduceren die overeenkomen met het boek. Een verhaal over het bakken van koekjes kan gepaard gaan met het daadwerkelijk samen bakken van koekjes tijdens het lezen. Of het toevoegen van geuren aan de sensorische speluitnodiging, bijvoorbeeld in het voorbeeld over bakken kan je kaneel toevoegen aan het sensorisch basismateriaal.

3. Geluidseffecten: Integreer geluidseffecten om uw kind verder onder te dompelen in het verhaal. Gebruik muziekinstrumenten of huishoudelijke voorwerpen om de geluiden na te bootsen die in het boek worden beschreven. Nodig je kindje uit om samen in huis op zoek te gaan naar materialen die hetzelfde geluid maken.

4. Smaakavonturen: Leest u een verhaal over een picknick? Bereid een kleine picknick voor met voedsel dat in het boek wordt genoemd om smaak en smaken te verkennen.

5. Sensorisch vertellen: Laat je kind deel uitmaken van het vertelproces. Moedig hen aan scènes uit te beelden of rekwisieten te gebruiken om belangrijke momenten uit het boek na te bootsen. Je kan bijvoorbeeld houten diertjes gebruiken om de personages uit het boek na te spelen, of online zoeken naar passende prenten en deze afdrukken en lamineren om in de speelbak te gebruiken.

Boekaanbevelingen voor sensorisch spel

Je kan van elk boek een speluitnodiging maken, maar om je op weg te helpen, zijn hier enkele prachtige kinderboeken die zich goed lenen voor sensorische spelervaringen en die wij al gebruikten om rond te spelen:

  1. Rupsje Nooitgenoeg door Eric Carle
  2. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft door Werner Holzwarth
  3. Spookje Spartacus van Guido van Genechten
  4. De Blaadjesdief of Dat is mijn bloem! van Alice Hemming
  5. Papa wil geen hond van Guy Daniels
  6. De Paasmaan van Nynke Locher

Conclusie

Sensorisch spel opent een wereld vol mogelijkheden om de leeservaring van jekind te verrijken. Door hun zintuigen te betrekken, kunt je gewone leestijd transformeren in een buitengewoon avontuur van leren en ontdekken. Dus, de volgende keer dat jullie een kinderboek uitkiezen, vergeet niet een vleugje sensorisch spel magie toe te voegen om de pagina’s tot leven te brengen! Veel lees- en speelplezier!

Geef een reactie