Geplaatst op Geef een reactie

Wat heb ik nodig?

Hoera! De beslissing is genomen, je gaat wasbare luiers gebruiken en je weet welk luiersysteem je wil gaan gebruiken. Tijd om te gaan shoppen! Maar… Wat heb je nu eigenlijk nodig om voltijds te kunnen wasbaar luieren? Hieronder geef ik enkele richtlijnen, uiteraard kan je de aantallen aanpassen aan jouw voorkeuren. Wil je liever 2 keer in de week wassen, dan heb je meer luier nodig. Heb je graag enkele reserve luiers in je luiertas voor onderweg? Voeg dan een tweetal luiersets toe aan je lijstje. Ook als je verschillende systemen gaat gebruiken, zal je boodschappenlijstje er anders uitzien. Wil je graag persoonlijk advies? Ik help je graag, stuur snel een berichtje!

Luiers

All-in-one luiers

Kies je voor het gemak van de AIO luier dan zorg je ervoor dat je zo’n 24 stuks in huis hebt. Voor een kleine baby reken je zeker op 8 luierwissels per dag, als je dan om de andere dag wil gaan wassen is 24 luiers zeker geen overbodige luxe.

Pocketluiers

Ook als je pocketluiers gebruikt, reken je op zo’n 24 sets. In de realiteit betekent dat vaak 24 pocketluiery en 48 inleggers en/of boosters. Voor de meeste kindjes heb je namelijk meer dan een inlegger in de luier nodig om lekjes te voorkomen. Ik raad aan om te starten met een combinatie van katoen (snelle absorptie) bovenop bamboe of hennep (veel absorptie).

All-in-two luiers

Ga je AI2 luiers gebruiken, heb je ook al gauw 48 inleggers en/of boosters nodig. Maar aangezien je het overbroekje niet bij elke luierwissel moet verschonen, kan je de aankoop ervan beperken tot 8-10 stuks.

Tweedelige luiersystemen

Wil je graag een tweedelig systeem gaan gebruiken, bijvoorbeeld strikluiers, prefolds of voorgevormde luiers, dan heb je zo’n 24 van die absorberende stuks nodig. Met een 8 à 10 overbroekjes heb je voldoende in huis om te starten!

Accessoires

Inlegvellen

Inlegvliesjes leg je bovenop de luier, tegen de billetjes van je baby. Ze dienen om stoelgang (of eventueel billenzalf) op te vangen. Bij een luierwissel gooi je het met stoelgang vervuilde inlegvel weg in de vuilnisbak of het toilet (als dat . Is het inlegvliesje niet vuil, kan je het even luchten en een keertje opnieuw gebruiken. Geef je je baby enkel borstvoeding? Dan is een inlegvliesje niet nodig, pas wanneer je kindje vaste voeding gaat eten en de stoelgang vaster wordt, gebruik je best een inlegvel. Geef je kunstvoeding dan is de stoelgang ook meteen vaster en is het gebruik van een inlegvelletje aangeraden.

Luierklemmen

Gebruik je een tweedelig systeem met niet voorgevormde luiers die je gaat vouwen? Dan is een luierklemmetje of Snappi ideaal om de luier vast te zetten. Je hebt er een drietal nodig.

Wasbare billendoekjes

Ga je ook wasbare billendoekjes gebruiken? Fantastisch! Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én je kleintje! Je hebt zo’n 50 billendoekjes nodig om comfortabel rond te komen.

Luierzakken

Je kan de bevuilde luiers natuurlijk niet telkens meteen wassen. Je hebt dus een manier nodig om ze te bewaren tot ze in de was gaan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan grote wetbags, die hang je makkelijk op aan een kapstop of de deur. Ze zijn waterdicht en laten geen geurtjes vrij. Je gooit ze mee in de was met de luiers, koop er dus meteen twee – zo zit je nooit zonder. De kleinere wetbags zijn perfect om mee te nemen onderweg, zijn jullie vaak op stap? Dan raad ik er ook minstens 2 aan om mee te nemen.

Wasemmer

Bewaar je de vuile luiers liever in water (eventueel met een druppeltje etherische olie om geurtjes tegen te gaan) dan kan dat in een luieremmer (met deksel).

Romperverlengers

Wasbare luiers zitten vaak iets ruimer dan een wegwerpluier. Het is mogelijk dat de body’s van je kindje bovenaan prima passen maar onderaan nogal strak zitten over de luier. Dat zit niet alleen oncomfortabel, het kan ook lekjes veroorzaken. Daarvoor bestaan er dus romperverlengers, een verlengstuk voor de body waardoor je hem langer kan aandoen. Een grotere maat voorzien kan natuurlijk ook!

Samenvatting

Om te starten heb je het volgende nodig:

  • 24 absorberende delen (voor AIO en pocketluiers 24 complete sets)
  • 8-10 overbroekjes (behalve bij AIO en pocketluiers)
  • een rol inlegvliesjes
  • 50-tal wasbare billendoekjes
  • twee waszakken of een luieremmer
  • twee wetbags om mee te nemen
Geef een reactie