Geplaatst op Geef een reactie

Luiersystemen

Hoera! Je hebt beslist om wasbare luiers te gebruiken voor je kindje, proficiat! Maar… Wat nu? Om je op weg te helpen, stel ik hier kort de verschillende luiersystemen voor. Lees rustig alles even door, neem een kijkje in de webshop om inspiratie op te doen en contacteer ons om een virtuele kennismaking te boeken! Tijdens dit videogesprek toon ik je alle verschillende systemen en kan ik al je vragen beantwoorden.

De basis van wasbaar luieren is heel simpel. Je hebt altijd 2 onderdelen nodig: een absorberend luiergedeelte en een waterdichte buitenkant.

Eendelige systemen

De eendelige systemen zijn de meest gebruiksvriendelijke luiers, je doet ze gewoon om zoals een wegwerpluier, na gebruik worden ze zo gewassen en gedroogd om opnieuw te gebruiken. Superhandig dus, maar wel enkele kanttekeningen. De all in one luiers zijn vaak lekgevoeliger (omdat de waterdichte buitenkant vastzit aan het absorberende deel). Daarnaast duurt het ook best wat langer om deze luiers te drogen en zijn ze iets duurder in aankoop.

Tweedelige systemen

Bij tweedelige systemen zit het absorberende gedeelte van de luiers niet vast aan de waterdichte buitenkant. Je hebt dus een aparte absorberende luiers met daarover een waterdicht overbroekje. Hieronder wat meer informatie over de verschillende varianten.

Niet voorgevormde luiers

Dit zijn de meest traditionele luiers, de strikluiers en de trifold of molton luiers. Deze “doeken” worden op maat van je kindje gevouwen en vastgemaakt met een strik of een luierklemmetje. Deze systemen vergen wat handigheid (oefening baart kunst!) maar zijn goedkoper in aankoop, passen perfect vanaf de geboorte tot zindelijkheid en zijn snel droog.

Voorgevormde luiers

Zoals de naam verklapt, zijn deze luiers voorgevormd. Je hoeft ze dus niet te vouwen of voorbereiden maar je doet ze gewoon om en sluit ze met behulp van drukknopen of een velcro sluiting. Over de luier doe je je kindje een overbroekje aan. De droogtijd is iets langer dan bij niet voorgevormde luiers maar daarvoor win je wel flink aan gebruiksgemak.

Pocketluiers

Ik benoem de pocketluiers ook als een tweedelig systeem maar ze vallen er een beetje tussenin. De pocketluiers is eigenlijk een overbroekje maar met een laagje fleece en een “zakje” om het absorberend materiaal (de inleggers) in te stoppen. Iets lekgevoeliger maar heel makkelijk om te personaliseren qua absorptie, snel droog en gebruiksvriendelijk. Je vult de pocketluier na het drogen met de gewenste inleggers en dan zijn ze klaar voor gebruik zoals een all in one luier.

All in two luiers

Dit zijn overbroekjes met losse inleggers, al dan niet met drukknopen om ze aan elkaar vast te maken. Deze luiers kan je ook uitstekend personaliseren, ze drogen heel snel en je hebt er bijna geen voorbereidend werk aan.

Conclusie

Zo, dat waren heel kort alle verschillende luiersystemen toegelicht. Op basis van deze informatie kan je gaan nadenken over welke kenmerken en kwaliteiten je belangrijk vindt in de luiers die je zal gebruiken. Je hoeft niet meteen te kiezen, een probeerpakket is een goed idee om even echt kennis te maken met de verschillende systemen en om uit te vissen welke luiers het beste bij jullie passen. Je hoeft ook niet maar 1 systeem te kiezen, misschien vind je een tweedelig systeem voor thuis perfect maar gebruik je liever een all in one luier onderweg. Kan allemaal!

Geef een reactie